OVER ONS

 

Frie

 

 

Het verhaal van Frits begint op 2 januari 2017 met een vrouw vol ideeën en gedrevenheid: Frie. 


Op 24-jarige leeftijd heeft Frie al ontdekt dat een administratieve 9-to-5-job haar ding niet is. Al bij haar eerste verkenning van de arbeidsmarkt werd dit snel duidelijk, en ze besluit dan ook op zoek te gaan naar iets anders, iets dat haar bezielt, iets waar ze oprecht blij van wordt. Haar studies psychologie en haar eerdere ervaring in de horeca leren haar twee dingen: ze houdt van ondernemen, en ze houdt van mensen. Nu is het zoeken naar een warme plek waar die twee te combineren vallen.


Op hetzelfde moment staat er op een hoekje van de Dageraadplaats een pand leeg, een pand dat evengoed een tattooshop had kunnen worden, maar wordt opgemerkt door Frie. Het plan, de droom, wordt realiteit, en Frits Koffiebar is geboren. Met de nodige dosis doorzettingsvermogen en creativiteit slaagt Frie erin om eigenhandig haar koffiebar uit de grond te stampen, en zo Zurenborg te voorzien van een nieuwe bron van koffie en warmte.


Jaren later beseft Frie dat haar werk erop zit, dat het tijd is om verder te gaan. Ze laat Frits in bekwame handen achter en gaat opnieuw op zoek naar een volgende stap, een volgende manier om haar passie en gedrevenheid tot uiting te laten komen. Ook al heeft ze intussen andere horizonten opgezocht, Frits blijft ook nu nog een beetje van haar, wat ook blijkt uit de ongewijzigde naam, Frits, het koosnaampje dat ze van haar vader meekreeg als kind. 


Geen Frits zonder Frie, zoveel is zeker.


 

 

Sam

 


De zomer van 2018 brengt een nieuwe, frisse bries met zich mee, in de vorm van Fries broer: Sam.


Als er iets is wat Sam niet kan, dan is het stilzitten. Horeca, surfen, snowboarden, Sam doet het allemaal, en gooit zich elke keer opnieuw met evenveel goesting in al wat hij doet. Initieel waren dat allerhande studentenjobs in het horecawereldje, maar al snel werd het een skischool in Zwitserland. Hij ziet eruit als een surferboy, maar dan wel een die van alle markten thuis is.


Na zijn buitenlandse avonturen komt Sam geregeld helpen bij zijn zus, en hij wordt verliefd op de koffiebar, op de klanten, op Zurenborg. Het duurt dan ook niet lang voor hij mee aan het roer staat: vanaf oktober 2018 wordt Frits door twee personen gerund, Sam en Frie, broer en zus.


In tegenstelling tot Frie denkt Sam nog lang niet aan stoppen. Hij houdt met zijn drive, zijn enthousiasme en zijn horecakennis de zaak draaiende. Hij doet dat altijd met een warme glimlach, zelfs wanneer Antwerp de dag voordien verloren heeft. Als hij toevallig eens een week in de Alpen of op een surfplank vertoeft, dan gaat er in de koffiebar geen uur voorbij voor er naar zijn reis gevraagd wordt. Het toont zijn warme, oprechte band met de klanten. Het typeert zijn stijl.


Koffie is belangrijk voor Sam, maar mensen zijn nog veel belangrijker, en dat gaat in  de Frits nog een hele tijd zo blijven.


Kilian

 


In april 2024 wordt de huidige samenstelling van het Frits-beheerteam vervolledigd met een nieuwe kracht: Kilian.


Zeven jaar na de oprichting van de koffiebar start Kilian op bij Frits. Hij laat een carrière in het onderwijs achter zich, op zoek naar andere oorden, naar nieuwe uitdagingen, en hij moet niet lang wachten voor hij die tegenkomt in de Draakstraat.


Als flexi-jobber neemt Kilian de woensdagshift voor zijn rekening, maar al snel smaakt dit naar meer. Naast taal, literatuur en reizen vindt hij het namelijk ongelooflijk fijn om met mensen in gesprek te gaan, en ook ondernemen blijkt in zijn bloed te zitten. Sam ziet het wel zitten om zijn schip opnieuw met twee complementaire kapiteins te besturen, en dus is een deal snel beklonken. 


Kilian heeft al voldoende gereisd in zijn leven om te weten wat avontuur is, nieuwsgierigheid, de drang om iets totaal anders uit te proberen, en in die zin past deze uitdaging hem als gegoten. Daarnaast leert veel reizen je ook iets anders, iets dat zeker niet minder belangrijk is, integendeel. Het leert je de waarde van een plek waar je je thuis kan voelen. Uiteraard wordt er gestreefd naar efficiëntie, naar duurzaamheid, naar service, maar nog veel essentiëler voor de Frits is dat mensen zich er goed voelen, welkom, thuis.


De toekomst kan altijd veel kanten op, maar dat Sam en Kilian met veel plezier dag na dag verder schrijven aan het verhaal van Frits, dat staat vast.